2018

Tokrat dobesedno povezujemo kulturo in naravo, in to kar dvakrat.

Po literarnem večeru z doktorico astrofizike Mirjam Dular, ki je predstavila svojo novo knjigo Milina pogovora,  je sledila slovesna poklonitev klobuka kulturnemu in naravnemu človeku.

 

Iz utemeljitve:

Naš letošnji klobučnik je prvi klarinetist orkestra Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana, docent na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani ter gostujoči profesor Univerze v Novem Sadu v Srbiji.

Diplomiral je v razredu profesorja Slavka Goričarja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in končal podiplomski študij z najvišjimi ocenami – Solistendiplom – na »Hochschule für Musik der Stadt Basel«  v razredu Françoisa Bende.

Je prejemnik več prvih nagrad tako z domačih kot tujih tekmovanj. Je absolutni zmagovalec mednarodnega tekmovanja »Marco Fiorindo« v Torinu v Italiji v kategoriji »selezione clarinetto solista«.

Nastopa doma in v tujini (Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Švici, Veliki Britaniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Indiji, Braziliji ...) kot solistični in komorni glasbenik ter z orkestri: Slovensko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom mesta Basel in Komornim orkestrom iz Bratislave, SNG Opero in baletom Ljubljana, Ansamblom Cantus in z dirigenti, kot so Marko Letonja, Stefan Sanderling, Othmar Maga, Loris Voltolini, Berislav Šipuš ... Je član Pihalnega kvinteta ARTvento, ansamlov Kompulz in Adriars.

Sodeluje na pomembnih mednarodnih festivalih sodobne glasbe Biennale Zagreb, Electromediaworks Athens, S.O.U.N.D Scottland … z velikimi solisti in skladatelji, kot so Felix Renggli, Sergio Azzollini, Heinz Holliger, Richard Craig, Roberto Fabbriciani, Rohan de Saram, Krzysztof Penderecki, Jürg Henneberger, Jürg Wyttenbach, Adam Scott Neal, Robert Scott Thompson, Pete Stollery …

Njegova diskografija: »Dialogue de l'ombre double« (2007, Cantus d.o.o., Zagreb HDS), »Molly Brallaghan, Quintet Artvento and friends« (2008, Whoopee Records, Nemčija), »Vivid Air« (2010, Aucourant Records, ZDA), »Alojz Ajdič: Skladbe za klarinet« (2010, KD ADRIARS, Si), »Pushing forward« (2012, KD ADRIARS, Si).

Predaval je na akademijah za glasbo v Ljubljani, Berlinu (UDK, Nemčija), Baslu (Musikakademie der Stadt Basel, Švica), Luganu (Conservatorio della Svizzera Italiana, Švica), Univerzi v Aberdeenu, v Centru izvrstnosti Varaždin, Areni International Pula …

V prostem času (kolikor si ga uspe nakloniti) dobesedno povezuje ime našega sindikata, t.j. Kulture in Narave.

Je namreč član Lovske zveze Slovenije, največje naravovarstvene organizacije v naši deželi, ter aktiven član in lovski čuvaj v Lovski družini Borovnica. Kot povsod, je tudi na tem področju izjemno spoštljiv in prisega na strogi red. Lovec ni postal iz krvoločnih vzgibov, marveč zaradi slavne družinske tradicije. Sami si ne upamo preveč, vi pa ga lahko povprašate, kakšno vejico lovci uporabljajo kot sporočilo, obvestilo ali opozorilo, kaj pomeni zelena vejica na desni strani lovčevega klobuka, kaj je »vejica plena«, »vejica divjadi«, simbolna zahvala »pozdrav lovini« in podobno. In kaj je »lovska latinščina«, duhovito pretiravanje v opisovanju lovskih dogodkov, ki se ga še znanstvenofantastični avtorji ne bi sramovali. Tudi to krivico je treba izpostaviti: da se ljudje v Sloveniji pohujšujejo in zgražajo, če bi se kdo rad poročil z enim partnerjem istega spola, medtem ko je lovcem dovoljeno imeti kar celo istospolno družino.

Že zato je kocka padla in že zato je postal klobučnik in že zato smo izjemno ponosni, da je naš član. Dolgoletni, zvesti in resnično zelo aktivni član Sindikata Glosa. A kljub temu še drobec utemeljitve, zakaj je letos (čeravno že tudi prej) ravno on pustil največji pečat pri uveljavljanju socialnega dialoga in delovnopravnega ter materialnega položaja delavcev na področju, ki ga pokriva Glosa – prav na podlagi tega podeljujemo najvišje sindikalno priznanje Glosin klobuk.

Je namestnik predsednika Sveta SNG Opera in balet Ljubljana, v katerega so ga – ne prvič! – družno izvolili delavci tega javnega zavoda. Ta osebnost močno povezuje svoje sodelavce in zelo vestno opravlja svoje zadolžitve in tudi zaradi njegovega dobrega dela se je članstvo Sindikata Glosa v ljubljanski Operi in baletu še povečalo. Čeprav je sam vrhunski umetnik, se kot lev borí predvsem za neprivilegirane in tiste nižje na plačni lestvici. Prepričan je v dialog; če tega zaradi onih na oni strani ni, do konca vztraja na pravi poti in se ne pusti omečiti, ko je treba zagotoviti sleherno pravico iz dela in delovnega razmerja. Je brezkompromisen, posebej pri boju za urejen delovni čas tehničnih delavcev, za njihove počitke in odmore, za dostojno plačilo, za varno in zdravo delo. Ne pozná strahu (kako je domá, ne vemo), svoje ime zastavi za dosledno spoštovanje pravnih pravil in isto terja od drugih, predvsem od organov poslovodenja, upravljanja in nadzora javnega zavoda, pri tem pa stavi na pravičnost, ki je njegovo gonilo že od pamtiveka. Če je treba vložiti kazenskopravni akt, ga vloží, če je treba upravno ali civilno – odškodninsko procesirati odgovorne pri delodajalcu, to storí. Odkriva nepravilnosti, teh je odkril toliko, da je že skoraj kičasto, med drugim tudi resno delovno nesrečo z opeklinami, ki so jo pristojni uspešno prikrivali več let, a on jo je vseeno izvohal – se vidi, da je lovec. Za odpravo/popravo nepravilnosti tudi predlaga in zahteva rešitve, ne ustavi se pred nobenim delom, dopise, pozive, predloge in utemeljitve piše strokovno, kot bi bil izšolan pravnik, je široko razgledan in omikan. Vse to in še več je, poleg svojega primarnega dela, umetniškega ustvarjanja, katerega kakovost ni zato niti malo trpela, delal letos in poprej in bo tudi vnaprej. Kje najde čas, ne vemo, vemo pa, da njegov dan nima le 24 ur kot pri nas, normalnih. Je pač ekstremno priden.

To vemo, ker ga poznamo, in zato ga je glavni odbor potrdil z glasno aklamacijo. Obširnejša predstavitev trenutno ne bi imela smisla, ker bi lahko nastala daljša črtica, če ne roman.

 

In še pika na i:

je dober mož in oče. To nam v Glosi veliko pomeni in takšen sindikalist je za nas kompleten sindikalist. Ta ni lovska, ta je resnična. Kot ni lovska ta, da je naš nagrajenec sicer res dober, kaj dober – odličen, kaj odličen – VRHUNSKI glasbenik. A naj se vé, kdo je domá prva violina: njegova soproga, ljubkovalno ‘zvana’ Megi, ravno tako ugledna glasbenica, ki takšno violino igrá tudi v službi – ne boste verjeli: ker je tako dragocen in ga zato noče prepustiti drugi, je z njim kar v istem orekestru iste Opere in baleta. Zaradi njegove sindikalne in siceršnje pokončnosti je zelo ponosna nanj, zato mu je z velikim veseljem podarila dve čudoviti deklici, Allegro in Kiaro, ki sta ravno tako izjemno veseli, da je ravno on njun oče. Pravzaprav so vsi ponosni drug na drugega in to je lepo.

 

Glosin klobuk za leto 2018 prejme doc. – ne pdf! – Tadej Kenig!!!  Pridi, docent Kenig, na oder, da ti poveznemo klobuk, izročimo diplomo in šparovček!

 

Razveselili so nas in presenetili mojstra docenta Keniga, ker ni vedel, da pridejo, njegovi študentje  Gregor Dermol, Urška Kočar, Jaka Horvat in Dušan Ćirović.  Mojstri, tudi pred vami snamemo klobuk!

 

Moderiral je Matej Demšar - Demi, podpredsednik Sindikata Glosa, nagovorila pa nas je tudi Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Galerija

Datoteke

Povabilo na Glosin klobuk 2018