2010

Zakaj Glosin klobuk za leto 2010 prav kolegu Frediju Sirku?

Kolega Fredi Sirk je sindikalni zaupnik v Mariborski knjižnici, je predsednik Sindikalne konference splošnih knjižnic pri Sindikatu Glosa in je član glavnega odbora Sindikata Glosa.

Odlikuje ga zvestoba, pokončnost in doslednost. Kako zelo so te lastnosti pomembne, je bilo očitno zlasti pri piratskih poizkusih »prijateljskih« sindikatov, pri neuspešnih poizkusih ustanavljanja novih cehovskih sindikalnih organizacij, v maratonskih pogajanjih z Vlado R Slovenije, v utemeljevanju pravic in vrednotenja dela v knjižnicah in v napovedi in vzorni izvedbi stavke javnega sektorja v Mariborski knjižnici tudi takrat, ko je mnogim v kulturi zmanjkalo poguma.

Fredi pri sindikalnem delu pozorno posluša, natančno ugovarja in prepričljivo predlaga svoje rešitve. Tudi če zapišemo, da je Fredi po naravi trmast, smo ga s tem samo pohvalili.

Od tod tudi uspehi in prodornost z vsemi legitimnimi sredstvi, od pogajanj do ustavnega sodišča, od protesta do stavke.

Uspešno delo v svojem kolektivu, ki je z izplačilom tretje četrtine izravnave podcenjenega dela v kulturi pokazalo na nezakonito ravnanje aktualne vlade, je tudi njegova zasluga.

Takšne glave moramo zaščititi – tudi s klobukom, Glosinim klobukom. Fredi, čestitamo!

Doro Hvalica

Galerija