Podnebna kriza ne pozná meja!

Čezmejni podnebni štrajk

Mladi za podnebno pravičnost spet na ulicah

Tokrat - v soboto, 7. 10. 2023 - združujejo moči s tovariši in tovarišicami iz italijanskih kolektivov Fridays for Future Gorizia in Fridays for Future Trieste ter skupaj zahtevajo podnebno pravičnost. Zapisali so tako:

"Okoljska kriza je tu. Zdaj je jasno vsem, da to ni več samo del abstraktnih debat v medijih in mnenj okoljevarstvenikov, niti ni le nesreča, ki bi se dogajala ljudem globalnega juga. Tekom letošnjega poletja smo lahko posledice okoljske krize občutili na lastni koži, ko je vremenska ujma v nekaj  dneh uničila različne kraje v Sloveniji in ljudem pokazala, da čas te realnosti ustvarja nove premisleke, kako se moramo kot skupnost organizirati za solidarnost.

Kljub temu, da nas narava opozarja, da tako ne bo šlo naprej, se nič ne spremeni. Politiki dajejo prazne obljube, kapital pa v gonji za dobički nemoteno uničuje naše naravno okolje. Situacija ni nič kaj drugačna v sosednji Italiji, kjer je bila pokrajina Emilija – Romanja letos pod vodo, Sicilija pa že par poletji v plamenih. Podobno je tudi na obmejnem območju: v bližini struge reke Soče, ki preči obe državi, se pojavljajo razni okoljski problemi od Anhovega pa vse do Tržiča (Monfalcone). Zato je skrajni čas, da ljudje z obeh strani meje stopimo skupaj in se začnemo upirati samovolji kapitala ter organizirati za dostojno življenje vseh na ohranjenem planetu!

Ta podnebni štrajk tako njegovi organizatorji razumemo kot prvi korak v procesu gradnje skupne fronte za podnebno pravičnost. Slednja si mora prizadevati za radikalno spremembo celotnega kapitalističnega sistema, a mora hkrati izhajati iz konkretnih lokalnih okoljskih problemov in izkušenj ljudi, ki bijejo okoljski boj na tem teritoriju. S tem namenom bomo preko štrajka poskušali osvetliti več primerov okoljskih bojev z obeh strani meje, da jih ljudje po bolje spoznajo ter začnejo razumeti, da so si dejansko precej podobni. Zgolj prek takšnega dojemanja tega teritorija in njegovih problemov kot skupnih, se lahko pričnejo njegovi prebivalci povezovati v boju za čisto okolje. 

Planet pred profit, dobrobit ljudi in narave pred interese kapitala!

Z letošnjim protestom želimo poudariti prav zgoraj opisano širino boja, sočasno s tem pa tudi pomen povezovanja z drugimi skupinami, organizacijami, kolektivi in sindikati, ki se skupaj z nami vsakodnevno borite za pravičnejše pogoje dela, za možnost zdravega življenja, za socialno in ekonomsko varnost — vse našteto Mladi za podnebno pravičnost zajamemo pod pojmom podnebne pravičnosti, ki po svoji vsebini torej združuje vse omenjene boje.

Medsebojna podpora nam pomeni veliko. Vedno smo po naših najboljših močeh podpirali različne iniciative, zato bomo zelo veseli, če se nam lahko pridružite in nam s tem pomagate graditi skupno bojno fronto za podnebno pravičnost!

Prosimo vas za izrek javne podpore protesta, poziv po internih in javnih komunikacijskih kanalih z vabilom na protest, medijsko podporo, seveda pa izjemno lepo vabljeni, da se nam pridružite tudi na ulicah Gorice in Nove Gorice, v soboto, 7. oktobra 2023, ob 13.30, ko bo potekal protest.

Vljudno vas vabimo, da na vaših spletnih medijih objavite priloženo infografiko, prav tako jo lahko po možnosti kopirate in razdelite. Možno je deliti tudi objave na naših socialnih omrežjih, ki jih navajamo spodaj.

Facebook dogodek: https://tinyurl.com/5xhx3k4d

Instagram objava: https://tinyurl.com/mr4xc8fx

V primeru vprašanj smo seveda na voljo. Veseli bomo vašega odziva in pomoči. Seveda vas bomo v prihodnje tudi rade volje podprli in izkazali solidarnost v okviru vaših bojev in prizadevanj.

Tovariški pozdrav,

Mladi za podnebno pravičnost."

 

Spoštovani, Sindikat Glosa vam izreka podporo!

Tudi člansko bazo bomo obveščali in jo pozvali k udeležbi, seveda pa bomo tudi sami tam, kot vsakič, npr.

https://www.sindikat-glosa.si/sl/news/obljube-razne-se-vedno-prazne.html

https://www.sindikat-glosa.si/sl/news/planet-pred-profit.html

https://www.sindikat-glosa.si/sl/news/ne-premogu-za-prihodnost.html

https://www.sindikat-glosa.si/sl/news/podnebni-strajk.html

https://www.sindikat-glosa.si/sl/news/mladi-za-podnebno-pravicnost.html

Srečno, lep pozdrav!

Mitja Šuštar,

Sindikat Glosa

Galerija

NULL