Zlata piščal

Za nami je že šesta podelitev

Tokrat drugačna od prejšnjih - preko spleta!

Stanovsko nagrado 'Zlata piščal' podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke v slovenski popularni glasbi na vsakoletni slovesnosti, ki vključuje tudi nastope različnih glasbenih izvajalcev in debate o aktualnih temah v glasbeni industriji. Zlata piščal je edina slovenska strokovna nagrada, namenjena izvajalcem in ustvarjalcem zabavne glasbe. Prvič (za leto 2014) je bila podeljena 29. maja 2015 v okviru 2. Dneva slovenske glasbe v ljubljanskem Hotelu Union.

Vsako leto akademija, sestavljena iz strokovnjakov na področju glasbene in medijske industrije, preuči bero preteklega leta, predlaga nominirance in izbere nagrajence. Glasbeniki so zlato piščal odlično sprejeli, saj je postala tradicionalna in vseskozi pridobiva na ugledu ter je referenca v biografijah glasbenikov.

Oglejte si posnetek:  http://www.zlatapiscal.si/sl/news/premiera-zlata-piscal-2020.html

NAGRAJENCI: KOALA VOICE, DAN D, JOKER OUT IN MARKO BRECELJ

Ljubljana, 18. junij 2020 – Na spletu je potekala podelitev že šestih slovenskih glasbenih nagrad zlata piščal. Društvo Zlata piščal je ob sodelovanju strokovne akademije skozi pregled izjemno pestre domače glasbene bere leta 2019 razglasilo nominirance in nagrajence v petih kategorijah. Nagrad za album leta za Knjigo pohval in pritožb in za izvajalca leta odhaja k skupini Dan D, skladbo leta so prispevali Koala Voice – Ker tu je vse tako lepo, novinci leta so Joker Out, nagrado za življenjsko delo pa je prejel vsestranski primorski glasbenik in kulturnik Marko Brecelj.

Po šestih letih glasbene nagrade zlata piščal ostajajo edinstven odsev domače glasbene ustvarjalnosti v preteklem letu. V ospredju stoji samo eno – glasba in vrednost takšnega presojanja dokazuje najbolj dokazuje zanimanje in izkazano spoštovanje glasbenikov ob prejemu nominacije ali nagrade, ki je tudi letos denarna. Letos so s pripravami na podelitev začeli že globoko v času epidemije, zato je tokratna Zlata piščal potekala v spletnem okolju. »Prav vsem ustvarjalcem gre poklon in čestitke, da so kreativni in ustvarjalni v težkih časih za glasbeno industrijo, v časih ko so na pohodu strah, nestrpnost, negotovost, jeza in razdvojenost, pogojeni s pandemično situacijo in aktualno neodgovorno politiko. Četudi se zdi, da količina posnete domače glasbe in nje uporabe na radijskih postajah iz leta v leto upada, pa je nedvoumno, da raste kvaliteta izdelkov, da so koncerti domačih glasbenikov zaželeni in dobro obiskani,« so ob podelitvi povedali v društvu Zlata piščal.

Nominirance in prejemnike nagrad zlata piščal vsako leto izbira strokovna akademija, v katero je bilo letos povabljenih skoraj 100 članov z različnih področij, povezanih z glasbo - od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2019, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet oz. več v primeru izenačenih točk v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.  »Konkurenca v izboru Zlata piščal 2020 za ustvarjalno leto 2019 je bila huda, rezultati pa zelo tesni. Tako se je v kar dveh kategorijah primerilo, da smo po glasovanju v prvem krogu zaradi enakega števila točk v posameznih kategorijah dobili več kot pet nominirancev. Pri nagradi za življenjsko delo in izvajalcu leta je bila ta odločitev bolj soglasna,« razlagajo v društvu Zlata piščal.

Zlate piščali ostajajo po šestih letih edine nagrade s področja urbane glasbene scene, s čimer je zapolnjena vrzel, ki bi jo drugače občutil glasbeni ceh. Sporočilo nagrajevanja in refleksije je v danih razmerah še kako pomembno: »Upajmo, da bo postkoronski čas hitro minil in postavil stvari na svoje mesto in da bodo odri in avditoriji spet polni glasbe in obiskovalcev, predvsem pa da se bo glasba kot univerzalni medij s svojo sporočilnostjo ponovno približala ljudem v živo, jim napolnila ušesa in srca, jih opogumila in razveselila, saj nam tega resnično manjka,« še dodajajo v Zlati piščali.

In zakaj ravno zlate piščali? Nagrada je dobila ime po piščali, najdeni leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe, ki datira v čas pribl. 60.000 let pr. Kr.. To je izjemen dokaz, da umetniško izražanje sega daleč v pradavino, da je glasba verjetno najstarejša oblika umetniškega izražanja in da je prvi znani glasbeni izvajalec živel prav na področju naše države. 

Zlate piščali so prejeli: 

Skladba leta 2019: KER TU JE VSE TAKO LEPO - KOALA VOICE

(Nominiranci: Absurdno lepa - Voranc Boh , Adam in Eva - Mi2, Boli me k - Dan D, Eden tistih - Lumberjack, Gola - Joker Out, Ker tu je vse tako lepo - Koala Voice, Meta - Luka Basi, Najini koraki – 2B, Še zorijo jagode – Gušti. OPOMBA: Več nominirancev je prejelo isto število glasov.)

Izvajalec leta 2019: DAN D

(Nominiranci: 2B, Luka Basi, Dan D, Fed Horses, Hamo & Tribute 2 Love, Koala Voice, Zala Kralj & Gašper Šantl, Lumberjack, Magnifico, Žan Serčič. OPOMBA: Več nominirancev je prejelo isto število glasov.)

Album leta 2019: KNJIGA POHVAL IN PRITOŽB – DAN D

(Nominiranci: 4K - Hamo & Tribute 2 Love, ID20 - Siddharta, Knjiga pohval in pritožb - Dan D, Luka Basi - Luka Basi, Spremembe - Fed Horses)

Novinec leta 2019: JOKER OUT

(Nominiranci: Luka Basi, Manca Berlec, Bombyx Lori, John F. Doe, Joker Out, Lumberjack, Eva Pavli. OPOMBA: Več nominirancev je prejelo isto število glasov.)

Življenjsko delo: MARKO BRECELJ

 

Dosedanji prejemniki zlatih piščali:

2018

Skladba leta: Medrevesa (Siddharta)

Izvajalec leta: Siddharta

Album leta: Nomadi (Siddharta)

Novinec leta: Zala&Gašper

Življenjsko delo: Janez Bončina Benč

2017

Skladba leta: Valovi (Gašper ft. Zala Kralj)

Izvajalec leta: Koala Voice

Album leta: Magenta (Raiven)

Novinec leta: MRFY

Življenjsko delo: Iztok Mlakar

2016

Skladba leta: Noben me ne razume (Nipke)

Izvajalec leta: Hamo & Tribute 2 Love

Album leta: Charlatan de Balkan (Magnifico)

Debitant leta: Prismojeni profesorji bluesa

Življenjsko delo: Laibach

2015

Skladba leta: Ledena (Siddharta)

Izvajalec leta: Nina Pušlar

Album leta: DNA D (Dan D)

Debitant leta: Jardier

Življenjsko delo: Alfi Nipič

2014

Skladba leta: Čista jeba (Mi2)

Izvajalec leta: Mi2

Album leta: Muff (Muff)

Debitant leta: Alma Merklin

Več na: www.zlatapiscal.si

Galerija

NULL