Zlata piščal 2024

Je poseben, izjemno pomemben projekt.

ZLATA PIŠČAL je stanovska nagrada, ki jo podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke na področju slovenske popularne glasbe na vsakoletni slovesnosti, ki vključuje tudi nastope glasbenih izvajalcev. To je edina strokovna nagrada v Sloveniji, namenjena izvajalcem in ustvarjalcem zabavne glasbe. Prvič smo jo podelili 29. 5. 2015 v okviru 2. DNEVA SLOVENSKE GLASBE,  že desetič pa letošnjega 7. maja, v 'Anton Podbevšek teatru' v Novem mestu. Nominiranci in dobitniki nagrad so bili izbrani s točkovanjem strokovne glasbene akademije med skoraj tisoč prijavljenimi deli in izvajalci.

 

Prvič v zgodovini tretja piščal za izvajalca leta

Petčlanska indie rock skupina Joker Out, ki deluje od leta 2016, je nagrado za izvajalca leta prejela že v letih 2021 in 2022. Njihov zmagoviti niz je lani presekala novomeška skupina Mrfy. Za Joker Out je to sicer že četrta zlata piščal, svojo prvo so leta 2020 prejeli za novinca leta, leto kasneje pa so osvojili srca poslušalcev z albumom Umazane misli. V preteklem letu so s svojo glasbo odlično zajadrali evrovizijski val izven meja Slovenije in se podali na evropsko turnejo, na razprodano britansko turnejo z irsko skupino Wild Youth, razprodali so Areno Stožice in se uvrstili na seznam 100 omembe vrednih evropskih glasbenih izvajalcev (Artists to Watch 2023). 

“Fantje so trenutno v tujini, kjer snemajo svojo tretjo ploščo. Slišali jo bomo lahko jeseni,” je povedal Niko Bogataj, ki je prevzel nagrado v imenu Joker Out in se zahvalil.

 

Masayah, skladba leta in album leta Zavedno

Dve zlati piščali, za album leta in za skladbo leta, je domov odnesla prodorna primorska raperka, RnB pevka, kitaristka in lanskoletna novinka leta Masayah, ki je bila nominirana tudi v kategoriji Izvajalec leta. 

Svoj zmagovit albumski prvenec Zavedno je Masayah predstavila aprila lani. Med raznovrstnimi skladbami z močno osebno noto, kot so Ni Panike, Tujci, Samo Otrok, Ne me klicat, in druge, je tudi skladba leta Zavedno, o kateri je povedala:

“Verjamem v neko energijo, ki vrne to, kar daješ. Verjamem, da iz vseh travm in dobrih zgodb, ki jih nosimo v srcu, znam izčrpati nekaj dobrega, pozitivnega, in da si želim to delati do konca življenja.” Ob prevzemu zlate piščali za album leta pa je med drugim dejala, da je glasba strogo potrebna za človeštvo in njen lasten jaz.

 

Masharik, novinci leta

Tričlanska gorenjska skupina Masharik, ki jo sestavljajo Maša Bogataj, Luka Zemljič in Bojan Marinko, so v zrak dvignili zlato piščal za novinca leta. Nominirani so bili tudi za skladbo leta Brat moj, ki je šele njihov drugi singl. Masharik ustvarjajo v slovenščini in s svojimi besedili skušajo opomniti na vrednote skupnosti, iskrenosti in ljubezni. Njihova glasba zveni sveže, a hkrati nosi v sebi pridih in zvok preteklih časov. 

Že sami nominaciji sta jim dali zagon za delo naprej ter potisk pri zaključevanju pravkar rojenega debitantskega albuma Otroci cvetja. Upajo, da jim zlata piščal prinese tudi razprodan Kino Šiška ob majski predstavitvi prvenca. 

 

Otu Pestnerju nagrada za življenjsko delo

Strokovna glasbena akademija je zlato piščal za življenjsko delo podelila Otu Pestnerju, katerega izjemna solistična diskografija in skladbe, pri katerih je sodeloval kot vokalist, avtor, tekstopisec, skladatelj ali aranžer, presegajo meje merljivega. Oto Pestner je zasidran v spomin kot član skupin New Swing Quartet, Alpski kvintet in Anima singers, kot izvajalec nepozabnih popevk, med njimi Trideset let, Vrača se pomlad in Tople julijske noči, ter kot avtor preštevilnih brezčasnih skladb drugih izvajalcev, kot so Poštar zvoni samo dvakrat, Vrniva se na najino obalo in Če je življenje sreča. 

“Sem multipraktik, tako živim in tako delam glasbo že vse življenje, in kolikor mi je še naklonjeno, bom s tem nadaljeval. Upam, da bo prišlo izpod mojega peresa še kaj lepega. Hvala vsem, ki ste verjeli vame,” je ob prejemu zlate piščali za življenjsko delo povedal Oto Pestner.

Širša utemeljitev nagrade za življenjsko delo: "Oto Pestner je Celjan, katerega glasbeni začetki segajo v leto 1968 s posnetkom ansambla svojega očeta. Leta 1970 se je pridružil skupini New Swing Quartet, od leta 1986 do 1991 ter v letih 1995 in 2015 pa je bil tudi član ansambla Alpski kvintet. Leta 1971 je zmagal na Slovenski popevki s skladbo Trideset let, čez šest let pa s skladbo Vrača se pomlad. Leta 1979 je zmagal na festivalu Melodije morja in sonca s skladbo Tople julijske noči. Na tem festivalu je zmagal tudi leto kasneje, kjer sta skupaj z Majdo Petan pela skladbo Melodije morja in sonca. Od leta 2010 do 2014 je deloval s skupino Pro Anima Singers in z njo posnel tri albume. Kot skladatelj in aranžer deluje od zgodnjih sedemdesetih in je avtor številnih pesmi za druge izvajalce, med njimi so Poštar zvoni samo dvakrat, Cvetje v jeseni (Čudežna polja) Naš ata (Mladi upi) Tvoje noči, moje noči (Tatjana Dremelj), Ko se dan spremeni v temo (Ivo Mojzer), Le doma se mi srce zasmeje (Alfi Nipič), Vrniva se na najino obalo (Helena Blagne in Nace Junkar), Arija ljubezni, Slovenski mornar (Nace Junkar), Zaljubljena v Portorož (Irena Vrčkovnik), Ob klicu slovesa (Marta Zore), Če je življenje sreča (Hajdi Korošec) in Najin svet (Nuša Derenda)."

 

Strnjen seznam dobitnikov:

Izvajalec leta - Joker Out

Skladba leta - Zavedno / Masayah

Album leta - Zavedno / Masayah

Novinec leta - Masharik

Nagrada za življenjsko delo - Oto Pestner

Galerija

Datoteke

Vabilo na podelitev

Zlate piščali so podeljene!

NULL