Svetovna konferenca o gledališču in uprizoritvenih dejavnostih

Drugič v zgodovini je F.I.A. (Mednarodna zveza igralcev), svetovna organizacija sindikatov, cehov in strokovnih združenj, ki je bila ustanovljena leta 1952, organizirala tovrstno konferenco.

Ta prelomni dogodek za organizacijo in njenih več kot 90 članov sta gostila irski in britanski sindikat Equity v prečudoviti irski prestolnici Dublin. Na dogodku se je srečalo okrog 200 gledaliških umetnikov, sindikalnih in poklicnih predstavnikov z vsega sveta, ki so spregovorili o izzivih, trendih in najboljših izkušnjah v uprizoritvenih dejavnostih. Na konferenci se je od 4. do 6. junija 2015 zvrstilo skoraj 50 govornikov iz različnih okolij in držav, med njimi tudi predsednik Irske republike Michael D. Higgins, pesnik in pisatelj, akademik in državnik ter znan zagovornik človekovih pravic. Zavzeli so se za izboljšanje položaja ustvarjalcev v gledališčih in drugih sodobnih medijih uprizoritvenih umetnosti in dejavnosti, kot so na primer film, televizija, radio, digitalni mediji, internet in drugi sodobni prenosniki.

Iz Slovenije sta se konference udeležila Gašper Tič in Marko Simčič, člana Sindikata kulture in narave Slovenije Glosa in Združenja dramskih umetnikov Slovenije, organizacij, ki sta včlanjeni v F.I.A.. Obe organizaciji sta se udeležili tudi prve tovrstne konference leta 1999 v Lizboni na Portugalskem.

Iz nagovora gospoda Higginsa:  "Guím gach rath ar bhur gcomhdháil tábhachtach."  /Želim vam vse dobro na tej pomembni konferenci./   Za celoten govor - ni preveden - kliknite:  actors-conference-final-mdh-p.pdf

Več informacij na   www.dublinwlpc.com   in   www.fia-actors.com.

https://www.sindikat-glosa.si/assets/fiaitd/national-reportglosamay-2015.pdf

Galerija

Datoteke

Izjava za javnost 28. maj 2015

Nacionalno poročilo za konferenco FIA (Dublin 2015)

NULL